Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Едва 86 бежанци са преместени от Италия в други държави

Девет страни са заявили готовност бързо да приемат 854 лица от Италия и Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само 86 бежанци досега са били преместени от Италия в други държави от ЕС по новата квотна система, съобщи ЕК. От Гърция разпределянето на хората със самолети още не е започнало. Преди месец правителствата на ЕС се ангажираха да приемат общо 160 000 души от двете средиземноморски държави.

Само 2 самолета от Италия са превозили 38 бежанци към Швеция и 48 до Финландия. Останалите 20 страни-членки, сред които и България, все още не бързат с приема на хора, стана ясно от говорителя на ЕК Наташа Берто.

Досега 9 страни ни уведомиха, че са готови бързо да приемат 854 лица от Италия и Гърция.

Общо 39 600 са бежанците в Италия, които първоначално трябва да бъдат прехвърлени на други места в Европа. Експерти на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO), ФРОНТЕКС и Европол все още работят по организицята на т.нар. "горещи точки“ в Гърция и от там презаселването на 66 400 бежанци още не е започнало.

В отговор на критиките, че скоростта на квотното разпределение е много по-бавна от тази, с която хиляди нови мигранти прекосяват границите, говорителят Маргаритис Схинас каза:

Не може на веднъж да се преместят 160 000 души за няколко седмици. Работим на всички фронтове, нашите хора живеят по горите, прекосяват реки и хранят бежанци. При всеки един процес началото е най-трудно.

Задължителните квоти вече са част от европейското право и Комисията може да започне наказателни процедури срещу държавите, които се бавят с изпълнението им. Схинас обаче не уточни какъв е срокът.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна