Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хосе Луис Тапиа: Българските мигранти в Испания превеждат около 200 млн. евро годишно

Автор:
Снимка: Къдринка Къдринова


Паричните преводи насам от българските имигранти в Испания са на второ място след тези, които идват от Турция. Това са около 200 милиона евро годишно, каза посланикът на Испания у нас Хосе Луис Тапиа в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт". Българсака общност в Испания е от около 300 000 души.

Испания винаги е гледала на България като на равностоен и уважаван партньор. Помагала ѝ е за членството в НАТО и ЕС, сега я подкрепя за присъединяването към шенгенското пространство. Има един важен актив, който все още не се използва във връзките ни така, както заслужава - това е българската общност в Испания. Що се отнася до онова, което можем да подобрим в двустранните ни отношения, то можем да посочим менталната рутина от миналото, натрупана тук при комунистическия режим. България има капацитета да бъде по-инициативна и по-добре ориентирана в реалността. Българската общност в Испания е перфектно интегрирана, сериозна, отговорна и лоялна. Нейната голяма адаптивност е привилегия за вашата страна. Но казва много и за Испания. Знаем какво е емиграция - преживели сме го през 50-те и 60-те години. Затова сега посрещаме имигрантите с отворени обятия. От началото на 21 век сме приели у нас около 4 млн. чужденци. Българската общност допринася за развитието на моята страна, за растежа на националното ни богатство. Но тя помага и на България. Паричните преводи насам от българските имигранти в Испания са на второ място след онези, които идват от Турция. Това са около 200 милиона евро годишно. И накрая отново бих споменал испанската култура и испанският език, които чрез българската общност в Испания придобиват допълнителна тежест и в България. Това е жива връзка с много проекции към бъдещето и трябва да бъде оценена достойно.

Според дипломата чуждите фирми, които искат да се установят тук, се затрудняват с намирането на подготвен персонал. България би трябвало да направи всичко, за да подобри образа си пред тях, подчерта посланикът и добави:

България притежава безспорни предимства - стабилен валутен курс, обществени разходи в здравословни граници, 10-процентен данък, атрактивно трудово заплащане и квалифицирана работна ръка. Въпреки че последният фактор в момента страда от същото, което преживява и моята страна заради кризата, изтичане на мозъци. И понякога чуждите фирми, които искат да се установят тук, се затрудняват с намирането на подготвен персонал. Но, като цяло, стартовата позиция на България е привлекателна за чуждите инвеститори.

Проблемите, които ги отблъскват, също са известни - липса на прозрачност и зле функционираща съдебна система. Реформата в съдебната система е майката на всички реформи. Посланиците на страните от ЕС , сред които и Испания, вече на два пъти посочиха тези проблеми. Те опират отново до образа, до представата, която имат другите за нас, както вече казах, и до корупцията, разбира се, корупцията има в много страни. Но е важно институциите да функционират. Ако не функционират, корупцията побеждава.

България и Испания са изправени пред общи предизвикателства като миграцията, бежанците, енергийните връзки изтъкна посланикът и допълни, че Испания и Франция осъществяват в момента важна програма за интерконекторни връзки, за да се премахнат енергийните острови в ЕС.
На 30 октомври ще бъде открита изложба от творби на великия Пабло Пикасо. Посолството на Испания финансира посещения на изложбата на ученици от цялата страна през ноември и декември. Освен нея, до края на годината в България ще има по три испански културни прояви всяка седмица.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна