Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Борисов: Европа да каже ясно колко бежанци може да приеме и в кои държави ще бъдат разпределени

Премиерът гласува и призова всички да дадат вота си

Снимка: БГНЕС

Европа трябва да отговори ясно колко бежанци може да приеме и в кои държави ще бъдат разпределени мигрантите. Това коментира премиерът Бойко Борисов преди днешната спешна среща в Брюксел, на която лидерите на 10 европейски държави, които са по Балканския маршрут на бежанците, ще обсъждат кризата с мигрантите. Борисов коментира очакванията си от срещата:

Сега е пълен хаос и започват страните една по една да се опитват да се спасяват, да прехвърлят на другите, а ние, където сме на самата граница, сме изложени на огромен риск. Ако започнат всички да ги връщат обратно... и накрая само България нямаме с Турция реадмисии. Не сме слепи, виждаме, позицията ни е ясна. Ние, като Европа, трябва да кажем: Можем да поемем сто хиляди, двеста хиляди, два милиона, пет, двайсет, но начинът на приемането ще стане по десет хиляди на седмица, на месец или на година, от това имаме нужда или тези могат да дойдат. Защото те вече са икономически имигранти.

Премиерът коментира и думите на холандския министър-председател Марк Рюте, който заяви вчера, че източноевропейските страни трябва да се постараят повече, за да спрат притока на имигранти в ЕС, тъй като Европа е инвестирала в тези държави:

И ние инвестирахме много, като затворихме производството си. България беше в държавите с най-мощна химическа промишленост, замърсяваше околната среда, затова ги спряхме. България имаше топлоелекпрически централи и какво ли не, което затвори за присъединяването ни към Брюксел… Или те забравиха, че България затвори Първи, Втори, Трети, Четвърти реактор на АЕЦ "Козлодуй", които бяха само на печалба по това време. Айде, да не забравяме кой какво е забравил...

Премиерът коментира темата, след като гласува в Банкя.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна