Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават проблемите на ЦИК с отчитането на избирателната активност

Александър Андреев, ЦИК
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия продължава да забавя предоставянето на данни за избирателната активност заради проблеми със сайта. Интернет страницата на ЦИК вече е достъпна, но официалните данни все още се обработват и ще бъдат оповестени по-късно.

ЦИК събира информация за избирателната активност от всяка общинска избирателна комисия. Засега бяха оповестени данни само за гласуването в София. 59 277 избиратели са дали своя глас на местните избори до 10.00 часа, което е 11,24 на сто, за националния референдум са гласували 55 361 избиратели, което е 9,67. 

Говорителят на ЦИК Александър Андреев обобщи получените над 100 сигнали за нарушения:

Сигнали за нарушения на предизборна кампания в деня на изборите по места, сваляне на агитационни материали на конкурентна политическа сила, сложени агитационни материали в близост до изборни секции, това, че избиратели са гласували в две различни помещения за двата вида избори в кабината, което не е нарушение. Имаме над 25 сигнала, които са от компетентност на общинските избирателни комисии, които ние сме препратили, защото те не са в нашата компетентност, ОИК трябва да се произнесе.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени