Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в чужбина гласуват за референдума

Снимка: БГНЕС
Референдумът в Германия преминава изненадващо с доста ниска активност. До този час в трите секции в Берлин са гласували 430 души. За сравнение, на предишните избори до този момент бяха гласували 1550 души. Едва ли процентът ще надскочи 20. Това поне е посочено досега в прогнозните резултати, иначе Германия гласуваше в 21 изборни секции в 17 града.

В Париж участието в референдума е видимо слабо въпреки наличието на три избирателни секции в Българското посолство. За цяла Франция секциите са 12 – българите могат да гласуват в повечето от най-големите френски градове. Започналата есенна ваканция обяснява донякъде отсъствието. В Париж някои гласували признаваха, че са научили много късно за допитването. Вотът протича при добра организация, няма данни за нарушения.

Вотът на българските граждани в Гърция тече нормално без нарушения на закона. В  следобедни часове се забелязва видимо увеличение на активността. В Гърция са отворени 18 секции, като мястото им е съобразено с желанието на избирателите. В Атина секциите са пет, а на остров Крит четирите секции са в централни райони, където се намират по-голeми групи българи.

Гласуват и на островите Родос и Кос.
Процедурата по гласуване е бърза, като включва и задължително попълване на декларация, че лицето не е гласувало в друга секция.
Много млади хора участват в референдума, като сред тях има и студенти, които за първи път упражняват правото си на вот.

Българските гласоподаватели, живеещи в Турция, гласуват за националния референдум днес в 7 избирателни секции, които са разкрити в градовете Анкара, Истанбул, Бурса и Одрин. Сравнително ниска е избирателната активност Истанбул, повече гласоподаватели се се явили в град Бурса. Гласуването протича нормално, в рамките на изборния ден не са регистрирани нередности и проблеми по отношение на вота. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени