Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорове доминират на срещата за бежанците в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Категорично не съм съгласен с формулировката да вземаме заеми от международни финансови институции, за да се оправяме с бежанската вълна. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел след свиканата там среща заради бежанската криза в Европа.

Винаги съм бил за стриктното спазване на маастрихтските критерии от всички държави в Европейския съюз – до 3% бюджетен дефицит, да не минава нагоре над 60% външният дълг. Сега с всичко това, което се предлага, някои държави може да се изкушат и да си подменят, да речем, цялата военна техника, граничарска техника и всичко останало със заеми и да вдигнат дефицити. След една година пак да отидем да говорим пък за финансова криза. Затова съм против, подчерта Борисов.

На минисрещата на върха на Европейския съюз (ЕС) по бежанската криза, на която по инициатива на председателя на Еврокомисията Жан Клод Юнкер се събраха предимно балкански страни, споровете надделяха над търсенето на компромисни решения, съобщи Ройтерс. В сбирката участваха лидерите на Австрия, България, Германия, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия, Словения, Унгария, Хърватия.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел предложи фокуса да е върху създаването на бежански центрове по външните граници на ЕС и върху помощта за Гърция.

Ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини призова към отговорност и солидарност всички играчи. Но премиерите на Сърбия Александър Вучич и на Унгария Виктор Орбан застъпиха съвсем противоположни позиции. Вучич обеща, че страната му е готова да приема мигранти и няма да строи стени, докато Орбан настоя за твърд отговор на Европа, която не може да приеме всички, които търсят по-добър живот.

По-късно унгарският премиер се оплака пред журналисти, че предупрежденията му не са били взети под внимание на срещата:

Членове на Европейския съюз и по-специално членовете на договора от Шенген не са в състояние или не са готови да държат на думата си. След като все още имаме международни споразумения, всеки трябва да ги спазва. Моето първо предложение беше, че ние трябва да слезем на юг, за да защитим границата на Гърция, ако тя не е в състояние да го направи сама. Но никой не пожела да ни слуша.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна