Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потвърдени досега са над 180 жертви на земетресението в Афганистан и Пакистан

| обновено на 26.10.15 в 18:11
Снимка: БГНЕС

Силно земетресение с магнитут 7,7 степен по скалата на Рихтер разтърси Афганистан, причинявайки щети и жертви и в съседен Пакистан, съобщава Ройтерс. Трусът е бил усетен и в Индия, Непал, Таджикистан.

Досега е потвърдена гибелта на над 180 души - около 30 в Афганистан и над 150 - в Пакистан. Стотици са ранените. Предполага се обаче, че убитите ще са повече, тъй като поради труднодостъния планински район достигането на спасителни екипи до пострадалите е забавено.

Епицентърът на труса е на 82 км югоизточно от Фейзабад, в отдалечен район на Афганистан в планинската верига Хиндукуш, и на 67 км от пакистанския град Читрал. Дълбочината му е на 196 км под земната кора.

Премиерът на Индия Нарендра Моди изрази съчувствие и готовност за помощ на Афганистан и Пакистан. Чух за силното земетресение и се моля за безопасността на всички. Помолих за спешна оценка на ситуацията. Готови сме да окажем на Афганистан и Пакистан помощ в необходимите размери, написа Моди в Туитър.

Един от най-драматичните случаи е гибелта на 12 момичета, побегнали панически от училището си в афганистанската провинция Такар, западно от Бадахшан, където е бил епицентърът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна