Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оманският фонд заведе иск срещу България заради фалита на КТБ

Вл.Горанов: Искът на Османския фонд е неоснователен

| обновено на 27.10.15 в 12:36
Снимка: БГНЕС

Най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман е завел иск срещу България заради фалита на Корпоративна търговска банка, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерството на финансите.

Оманският фонд е четвъртият най-голям кредитор на Корпоративна търговска банка. Той притежава около 30% от банката. Пред Арбитражния съд във Вашингтон фондът настоява да получи най-малко 150 млн. евро, като твърди, че България е нарушила ключови принципи за равно третиране и защита на инвеститорите, предава "Ройтерс".

Пред "Хоризонт" от Министерството на финансите съобщиха, че българската държава ще се защитава със силна защита.

Корпоративна търговска банка бе поставена под специален надзор на 20 юни миналата година. Според последното решение на съда, това е и датата на несъстоятелност на банката, която дотогава бе четвъртата по големина в банковата ни система. В момента е обявен списъкът с признатите вземания на банката, но синдиците Лазар Илиев и Росен Ангелчев все още приемат възражения по тях. Наета е и международна фирма за разследване на банкови фалити, чийто проект на доклад вече е представен.

Министърът на финансите Владислав Горанов беше категоричен, че искът на Османския фонд е неоснователен:

Добрата новина е, че имаме капацитети, подготовка и опит във воденето на такъв тип дела и не сме притеснени от подобен иск. Смятаме го за неоснователен, но от акционер на банка в несъстоятелност, да има претенции към държавата заради това, че е лошо управлявано, съответното дружество и се е стигнало до несъстоятелност...

Финансовият министър потвърди, че вече се работи по защитата на българската държава:

Наели сме адвокати за целта на тази защита. Знаете, че е имало много дела срещу България, в това число за "Плама"-Плевен, за продажбата на БГА-Балкан. За съжаление имаме практика. Добрата новина е, че имаме капацитет и подготовка, и опит във воденето на такъв тип дела.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна