Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия ще помага с гранични полицаи на Словения заради бежанския поток

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия от днес ще подпомага Словения поради невъзможността й да поеме целия поток от бежанци, които се движат по „Балканския път“ към Западна Европа. Същевременно в самата Германия местните власти заявяват, че са на предела на възможностите за осигуряване на подслон и храна на всички, които искат да останат на нейна територия и критиките към канцлера и правителството растат.

Словенските власти ще получат от Германия около 400 гранични полицаи, които ще окажат логистика на местните си колеги за направление и контрол на невиждания досега поток от бежанци, движещи се по „Балканския път“ целенасочено към Австрия и Германия.

Междувременно остри критики към Виена и Берлин отправи за пореден път баварският министър-председател Хорст Зеехофер. Той обвини канцлерите на двете държави, че на 4 септември „заедно са решили“ да отворят границите на Австрия и Германия за бежанците, но не са предвидили последствията. Според него липсва координация и няма обмен на информация между двете правителства за това колко и на кой ГКПП ще бъде пусната поредната група от бежанци. На тази политика трябва да се сложи край, е категоричен Зеехофер. Още повече, че в момента бежанците създават напрежение в двустранните отношения между двете съседни държави.

От своя страна и местните власти твърдят, че са на предела да приемат и уреждат маси от бежанци. В различните провинции се преминава към екстрени мерки за търсене на първоначален подслон на мигрантите. Вече се използват изоставени хангари на летище Темпелхоф в Берлин, места-декори, където са снимани филмовите поредици „Място на престъплението“ край Кил в Шлезвиг-Холщайн, нефункциониращи огромни дискотеки в Северна Германия или дори – места със скандална слава (като бивши сексбардаци) в Тюрингия, които в спешен порядък се преустройват на бежански центрове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени