Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временната комисия за снемане на имунитета на Сидеров и Чуколов внася доклада си в НС утре

| обновено на 28.10.15 в 18:30
Снимка: БГНЕС

Парламентът създаде временна анкетна комисия за снемане на имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов по исканията на главния прокурор от 12 и от 26 октомври тази година. Начело на комисията ще бъде Димитър Главчев от ГЕРБ. Проекторешението за създаване на комисията беше внесено от председателя на НС Цецка Цачева. Комисията трябва да реши дали парламентът да даде разрешение за започване на наказателно преследване спрямо Сидеров и Чуколов.
В комисията участват представители на всички парламентарно представени сили, включитело "Атака" и един независим.

Комисията ще внесе доклада си в Пленарна зала в четвъртък. Вероятно решението ще бъде взето другата седмица. Това каза заместник-председателят на парламента и председател на комисията Димитър Главчев.  Комисията е заседавала закрито, за да не се издаде следствената тайна, която представляват имената на свидетелите на инцидента и на присъствалите полицаи.  Главчев посочи, в отговор на обвиненията на Сидеров, че комисията се е превърнала в "трибунал", че думата днес е била дадена и на лидера на "Атака" и на депутата Явор Нотев, но те са преценили, че не искат да се възползват от тази възможност.

Преди да бъде съставена комисията депутатът Явор Нотев предложи точката да бъде отложена за следващата седмица, но това не беше прието. Съобръженията му се отнасяха до редакционна неяснота, която опорочавала приемането ѝ. Нотев поиска и временната комисия да се занимава само с искането на главния прокурор от 12 октомври след случая с клекшопа на улица "Раковски", но не и с искането от 26 октомври, в което се иска и разрешение за задържането на Сидеров и Чуколов след поредното нахлуване в сградата на НАФТИЗ. По думите на Нотев така щяло да се спази правото на двамата депутати сами да се откажат от имунитета си.  Няма пречка постъпилите искания на главния прокурор да бъдат разгледани в комисията, каза председателят на парламента Цецка Цачева и допълни, че не може всеки ден парламентът да създава комисия, а една комисия може и е длъжна да се произнесе по всяко конкретно искане според нея. Комисията се състои от 17 народни представители, по двама от всяка парламентарна група, в това число и от "Атака", и един независим депутат. Съставът ѝ беше одобрен единодушно със 141 гласа "за". Само "Атака" бяха против.

По време на дебатите Волен Сидеров заяви от парламентарната трибуна, че медиите и парламентът му слагали присъда: 

Ако България все още е правова държава, то това дали някой е извършил престъпление и какво е то, и как да бъде наказан, решава само и единствено съдът. Вие ми сложихте присъда, медиите ми слагат присъда и искате бързо сега тук, като Народен съд наистина, ако може и да ме закопчаят и да ме арестуват. Добре. Нека да го направят и това сигурно ще го направите, потъпквайки отново Конституцията и закона, но тогава наистина ще стане ясно, че в България няма правов ред и че каквото нареди "Кой", то става реалност тук.

Сидеров обеща, че битката му с наркобизнеса ще продължи. Според него в България нямало демокрация, a полицейска и фашистка диктатура. Единствената опозиционна партия в парламента била "мачкана" и "репресирана", а служител на Американското посолство бил до Румяна Бъчварова и ѝ говорил какви нареждания да дава във въпросната вечер пред НАФТИЗ. Сидеров каза още, че никакви избори и игра на политика не могат да променят нещата, освен хайдушко движение. Според него България била окупирана от американски военни, а в нощта на изборите имало заповед полицаите да го влачат и ритат, да блъскат и удрят жена му, която била с операция след раждане.

I will destroy you каза посланик Уорлик в лицето ми, имаме го този кадър. Между другото, неговата преводачка, служителката в Американското посолство, сега е съветник на Бъчварова и също така съветник на главния прокурор! Случайно! Заканата на Уорлик днес  се изпълнява. Кой я изпълнява? Най-висшата съдебна власт, най-висшата изпълнителна власт. Полицията е инструмент, разбира се!

По-рано депутатите отложиха с една седмица обсъждането на Закона за военното разузнаване, приет от парламента на 1 октомври и върнат за ново обсъждане с указ на президента Росен Плевнелиев. Това стана, след като беше прието предложението на председателя на Комисията по отбрана Михо Михов от АБВ. Според Михов тази седмица е сравнително предизборна, отсъстват депутати и затова е по-добре обсъждането да бъде отложено. Предложението беше гласувано почти единодушно, със само 1 глас "въздържал се".

Целия репортаж на Румяна Василева чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна