Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозиционна телевизия в Турция щурмувана от полицията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Истанбул щурмува опозиционната телевизия "Бугун" броени дни преди извънредните парламентарни избори в Турция, насрочени за тази неделя, съобщи Евронюз. Акцията е част от серия по-строги мерки срещу проповедника Фетулах Гюлен, който е противник на президента Реджеп Ердоган. Телевизията "Бугун" е собственост на Гюлен. Завзети бяха и още 22 компании с дялово участие на проповедника. Обявено е, че целта на предприетите силови действия е установяването на евентуални финансови злоупотреби в компаниите. Кръговете около Гюлен отричат да има нередности и обясняват всичко с политически мотиви.

Депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието Айдън Юнал, който е и бивш съветник на Ердоган, на свой ред се закани пред телевизия "Хабер", че след изборите ще има още наказателни мерки и срещу други медии. Той визира по-конкретно критичния към властите вестник "Сьозку": След 1 ноември ще им поискаме сметка. Вестник "Сьозку" ни обижда всеки ден. Сега има голям натиск срещу Турция от чужбина. Обстановката не е спокойна. Но след изборите ще ги държим отговорни за всичко.

Междувременно "Фрийдъм хаус" разкритикува действията на турското правителство срещу медиите и ги изтълкува като подкопаване на честността на предстоящите избори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна