Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МиГ: Ремонт в Полша е основание да преустановим задълженията за поддръжка на МиГ-29 на ВВС

Според руската самолетостроителна корпорация „МиГ” ремонтът на българските двигатели в полски предприятия е основание за преустановяване на задължения за поддържането на МиГ-29 на ВВС на България

Извършването на ремонт на българските двигатели в полски предприятия ще стане основание за преустановяване от РСК „МиГ” АД като разработчик и производител на самолетите МиГ-29 на по-нататъшно изпълнение на договорните задължения за поддържането на експлоатацията на самолетите МиГ-29 на ВВС на България. Това се посочва в писмо, изпратено от генералния директор на "Руската самолетостроителна корпорация "МиГ" АД до посланика на Руската Федерация у нас Юрий Исаков.

Писмото беше изпратено до програма „Хоризонт“ на БНР от Посолството на Руската федерация у нас. В него се посочва, че това ще постави под въпрос правомерността на по-нататъшно използване на тези самолети, както и сигурността на живота на пилотите. 

Освен това, доставката на резервните части за полските самолети се придружава от оформянето на съответния международен Сертификат на крайния клиент, което прави невъзможно тяхното използване за трети страни, тъй като това ще е нарушение на международното право и ще стане основание за преустановяване на доставките и изпълнението на задълженията от руската страна също така и към Полша, се посочва още в писмото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна