Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бизнесът и синдикатите категорично не приемат избрания подход за актуализация на тазгодишния бюджет

Бизнесът ще настоява за повече пари за образование и за премахване на промените в основните данъчни закони

Бюджет
Снимка: БГНЕС

Бизнес организациите категорично не приемат избрания подход за актуализация на тазгодишния бюджет, който, според тях, ще осигури средства за сектори без реформи, като посочват МВР и отбраната. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал обяви, че не се приема и заложеният за догодина ръст за сектор "Отбрана": Особено разходи за въоръжаване, които са за сметка, може да се каже, на всичкото отгоре и на нов дълг. За сметка на това, образованието и науката са недофинансирани сектори, ние подкрепяме увеличаването на разходите там, но те не трябва да са свързани само с нарастване на заплатите. Бихме искали да видим повече грижа за техническото образование, за природо-математическите науки, включително за държавни стипендии за тези сектори, тъй като има остър недостиг на пазара на труда.

Димитър Бранков от БСК поиска допълнително финансиране за БАН през следващата година: Нивата на заплащане на млади учени, на специалисти с висше образование – там са на нивата, близки до минималната работна заплата. Така че колегите от БАН предлагат, и ние считаме за напълно обосновано, да се осигури масирано финансиране и възстановяване нивото още от 2016 година. Това ще изисква в порядъка на около 20-24 милиона лева.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България настоява за повече средства за ваучери през 2016 година: Тази година ваучерите свършиха в края на септември, догодина вероятно ще свършат юли-август, тъй като тази практика, която е изключително полезна и положителна, се разширява, но за съжаление лимитът седи на едно и също място. Нашето предложение е лимитът да бъде увеличен на триста милиона за следващата година.

По-рано в предаването "Преди всички" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев предупреди, че догодина икономиката ни няма да расте с толкова бързи темпове, колкото е предвидено в макрорамката.
 

От своя страна президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов поиска повече пари за възнаграждения в ключови сектори за страната ни.

Правителството пропусна възможността да премахне дефицита в хазната с актуализацията на бюджета за тази година, която ще бъде направена през финансовата рамка за 2016-а, коментира в "Преди всички" Васил Велев: Последните няколко години, въпреки ръста на БВП, поддържаме немалки дефицити, от което нараства външният дълг.

Тази година по-добрата събираемост на приходите ще отиде основно за заплати в МВР и сектора на отбраната, но в социалната сфера доходите остават на критичен минимум. Димитър Манолов каза за "Хоризонт": Например, в Агенцията за социално подпомагане, където се раздават социални помощи, хората получават заплати, сходни с помощите, които раздават. Трябва да бъде направено нещо, тези аномалии да бъдат превъзмогнати. Теоретично господин Велев е прав, че този подход не е верен, нещата щяха да бъдат съвсем верни, ако през годините се постъпваше нормално.

Бизнесът ще настоява за повече пари за образование и за премахване на промените в основните данъчни закони. Това е, на практика, увеличаване на данъчната тежест чрез частично ползване на данъчен кредит за автомобили и недвижими имоти над 5000 лева. Не виждаме решение на дългогодишния проблем за такса "битови отпадъци". Принципът – замърсителят плаща, каза още Велев.

Работодателите са против и въвеждането на акциз върху пропан-бутана, докато синдикатите категорично се противопоставят срещу данък "вредни храни": Ние ще предложим тази мярка да бъде търсена чрез намаляване на ДДС върху храните, уточни Манолов. 

Догодина ръстът на икономиката няма да надхвърли 2%, а напротив ще се ограничи около 1,3 до 1,5 на сто.

Интервютата на Марта Младенова с Васил Велев и Димитър Манолов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.