Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Португалката Ана Моура ще зарадва почитателите на фадо музиката тази вечер в НДК

Ана Моура
Снимка: The View from Fez
До неотдавна фадо музиката бе малко популярна у нас. В последните няколко години португалски изпълнители като Дулсе Понтеш, Мариза, Карминю, Антонио Замбужо и Криштина Бранко изнесоха концерти в България. Ана Моура идва за пореден път, за да представи традиционната музика на своята родина само няколко месеца след предишното си гостуване през юни с президента на  Португалия. Преди 5 години тя напълни Зала "България", а и успя да зарадва почитателите си на Джаз феста в Банско.

Ана Моура е първата португалска изпълнителка с концерт в легендарната зала „Карнеги хол“ в Ню Йорк още през 2004 г. Пяла е с Мик Джагър и Принс. Работила е заедно с Дийн Паркс, китариста на Стиви Уондър и Марвин Гей. Има съвместни изпълнения с Лени Кравиц и Браян Адамс през 2014 и 2015 г. Последният й албум стана пет пъти платинен по продажби, негов продуцент е Хърби Хенкок.

Тази седмица певицата пристигна в София с голям състав и фадо продукция, каквато досега българските любители на този стил не са гледали, поне това обещават организаторите.

На концерта си довечера в НДК Ана Моура ще изпълни голяма част от песните, включени в нейния последен диск "Desfado", който заслужено бе обявен за най-добрият португалски албум, както и един от най-продаваните за десетилетието, след като от него бяха продадени стотици хиляди копия и 45 последователни седмици бе на върха на португалския чарт, стигна дори до първото място на уърлд мюзик класациите във Великобритания, Испания и САЩ. Турнето за популяризиране на албума ѝ минава с над 300 концерта през всички големи национални и световни сцени.

Общо албумите ѝ са 6, като някои от най-популярните песни от тях ще бъдат изпълнени довечера в Националния дворец на културата.
За нашата страна Ана Моура казва: Обичам автентични елементи от музиката ви, особено полифоничните хорове, които са удивителни! Допадат ми и някои цигански мелодии от този регион. Имате невероятна култура и богата история. България е едно от специалните места, на които се завръщам.

Концертът за почитателите на фадо музиката е в Зала 1 на НДК тази вечер от 19.30 ч.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна