Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодатели и синдикати обсъдиха и "данъка вредни храни" на срещата на Тристранния съвет

Снимка: БГНЕС

Синдикати и бизнес използваха присъствието на министър Петър Москов и вкараха извънредно точката за данък "вредни храни" в дискусията на Тристранния съвет.

Работодатели и синдикати ожесточено критикуваха идеята с аргументи за тежки последствия върху икономиката и прогнозираха да бъдат 
съкратени директно около 4100 работни места и засегнати минимум още 10 000 индиректни работни места. 

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов поиска диференцирана ставка на ДДС за храните вместо новият данък и поясни:

Тогава, когато храните през цени станат още по-недостъпни, тогава хората ще тръгнат да търсят убежище в някакви други още по-лоши сурогати. Аз съм съгласен, че има проблем, но не е това лечението.

Аз оценявам чувството на хумор на всички присъстващи, но когато говорим за здравните показатели на нацията, въобще не е смешно, заключи министър Москов и поясни, че унгарският модел, който се предлага и у нас, е дал резултат, като само за година потреблението на вредните храни е намаляло с 27%: 

40% от храните, които са попаднали в обхвата на унгарския данък, са реформулирали своите рецепти намалили са количеството захар и сол паднали са под обхвата на данъка.

Не плащаш данък и продаваш здравословна храна толкова е просто, защити се Петър Москов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени