Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима с приз "Следовник на народните будители"

| обновено на 01.11.15 в 07:39
Снимка: europlovdiv.com

Физик, скулптор и художник са носителите тази година на званието „Следовник на народните будители“, което се връчва в навечерието на празника на официална церемония в Народна библиотека „Иван Вазов” в Пловдив. 


Отличието се дава от Сдружение  „Мемориал на духовността“ на заслужил пловдивчанин, известен със своя труд и творчество на полето на духовността. Тази година не един, а трима са новите будители – проф. Никола Балабанов, Цвятко Сиромашки и Матей Матеев. 

Физикът проф. Балабанов е бивш ректор на Пловдивския университет. Той е ядрен физик, но също така и писател. 

Скулпторът Цвятко Сиромашки с огромно творчество, пръснато навсякъде в страната, приема като голяма отговорност приза „Следовник на будителите”

Художникът Матей Матеев, който също бе обявен за следовник на народните будители,  е организатор на пленера „Пловдив – от твореца сътворен“, провел се тази година за трети път. Матеев е носител на шест награди за творчество. 

Чуйте и тримата следовници на народните будители в звуковия файл.

Носители на титлата през годините са професор Радка Колева, журналистите Георги Райчевски и  Евгений Тодоров, музикантите професор Асен Диамандиев и Анастас Маринкев, просветните дейци Божана Апостолова, професор Огнян Сапарев, доцент Кирчо Атанасов, бизнесменът Любозар Фратев и театроведът Пенка Калинкова, академик Николай Стойков, издателят Стойо Вартоломеев и историкът Стефан Шивачев. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени