Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертите на СЗО не насърчавали към отказ от месо, а за ограничена консумация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експертите на Международната агенция за онкологични изследвания, които предупредиха, че обработеното месо може да причини рак, "не са призовали за отказ от консумация", а "са отбелязали, че намаляването на употребата на такива продукти може да намали риска от рак на правото черво". Това обяви в съобщение Световната здравна организация.

На 26 октомври Международната агенция за онкологични изследвания съобщи, че обработеното месо е било класифицирано като канцерогенно за хората. Според тяхната оценка, 50-грамова порция обработено месо, ако е приемана всекидневно, увеличава риска от колоректален рак с 18 процента. Експертите на СЗО също не изключват опасността от възникване на злокачествени образувания на простатата и на задстомашната жлеза.


Получените резултати потвърждават сегашните препоръки да се ограничи консумацията на месо, заяви директорът на Международната агенция за онкологични изследвания д-р Кристофър Уайлд. Наред с това той призна, че не трябва да се отричат и полезните хранителни свойства, с които се отличават месните блюда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени