Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Топалов игра благотворително срещу 25 деца - шахматисти

Веселин Топалов игра благотворително срещу 25 деца - шахматисти
Снимка: chess.com

Гросмайстор Веселин Топалов изнесе благотворителен сеанс с 25 български деца-шахматисти на Националния стадион "Васил Левски" в София. Младите таланти бяха под 14 години.

Президентът на Българската федерация по шахмат Силвио Данаилов заяви, че този сеанс е в подкрепа на създадената от него и приета с голямо мнозинство от Европейския парламент програма "Шах в училище".

Данаилов коментира и нападките към него от страна на  гросмайсторите Методи Стойнев, Кирил Георгиев и Симеон Стоичков.

Чаках институциите да се изкажат. Ние сме най-проверяваната федерация. Това са клевети и измислици. За мен този въпрос е приключил, каза президентът на БФШахмат.

Веселин Топалов заяви, че донякъде е изненадан от резултатите си през годината, защото не тренира много в последните месеци.

Изненадан съм от резултатите, защото когато не тренираш би трябвало да имах по-лоши резултати. Може би липсата на стрес оказва влияние. не съм добре физически и единственото обяснение е, че играя без стрес. Няма нужда да доказвам нищо, но се надявам да се подобря физически до турнира в Лондон, каза още Топалов.

Той разкри, че през ноември ще бъде две седмици в Аржентина по покана на кандидат за местните избори и ще даде няколко сеанса там. Освен това Топалов каза, че на 13 ноември ще присъства на световната квалификация между Аржентина и Бразилия.

 Световният ни шампион  счита, че ще бъде голям успех, ако спечели шахматна верига Grand Chess Tour. На него му предстои и участие в турнира за претендентите за световната титла по шахмат, който ще се състои през март следващата година.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна