Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски спецчасти отиват на терен в Сирия, докато във Виена се преговаря за мир

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато цял свят следи хода на преговорите в разширен формат във Виена за политическо решение на кризата в Сирия, изненадващо дойде новината, че Съединените щати изпращат свои наземни специални части на сирийска територия, за да подпомогнат действията на сирийската бунтовническа опозиция срещу Ислямска държава.

Си Ен Ен съобщи за това в извънредна емисия, позовавайки се на високопоставен официален източник от Белия дом. Твърди се, че спецчастите ще са с ограничена численост или до 50 души. Очаква се те да действат в Северна Сирия, което предполага да координират операциите си с кюрдите.

Същевременно преговорите във Виена за намиране на политическо решение на кризата в Сирия днес цял ден фокусират световното внимание заради разширения състав на участниците. Най-голямо впечатление направи включването на Иран в консултациите, но до края на деня броят на делегациите достигна до 19, като сред тях се появи дори и китайска. Очаква се нов кръг от преговорите да се състои идната седмица, като в тях се включат и представители на правителството и на опозицията в Сирия. Кои да са именно участниците от сирийска страна - това днес бе една от основните теми на дискусиите във Виена, като руската и саудитската делегации дори си обмениха списъци със своите предпочитания. Обсъжда се и възможност за спиране на огъня в Сирия. Иран обяви, че не държи на оставането на власт на сирийския президент Башар Асад и е склонен да приеме план за 6-месечен преходен период и за избори в Сирия.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова участниците във виенските преговори към гъвкавост. Те би трябвало да загърбят тесните си национални перспективи и да се съсредоточат в много по-голяма степен върху онези перспективи, които са важни за света, отбеляза Бан Ки Мун, цитиран от Би Би Си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени