Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

27 жертви при пожар в нощен клуб в Букурещ, десетки в болници

Освен 27-те загинали  в много тежко състояние се намират още десетки, разпределени в няколко болници в Букурещ. Засега в списъците с идентифицираните – няма българи. Все още  10 от 27-те починали не са разпознати. Трагедията се разигра в клуб-Колектив, помещаващ се в бившата комунистическа фабрика „Пионер“. 

Според информация на свидетели пиротехнически ефект е подпалил изолацията на една от колоните и пожарът бързо е запалил тавана. Последвала е блъсканица, при която не всички са успели да излязат. Много са били задушени от пушека, а парчета от горящия таван са падали върху  хората. В болница са закарани 162 души.

 Първата линейка стига на мястото едва след 11 минути. Веднага е обявен червен код – мобилизиращ всички болници в града. Във Фейсбук бяха създадени групи за даряване на кръв. Румънската прокуратура вече започна наказателно преследване за предумишлено убийство. 

Министерството на вътрешните работи в Букурещ е обявило телефон, за информация на роднините на жертвите. 

Клубът „Колектив“ е отворен в началото на тази година, но според информация на свидетели не е отговарял на всички противопожарни норми. На 21 октомври и бил глобен за последен път за липса на квалифициран персонал. 

Националният комитет за спешни ситуации в Румъния предложи да бъде обявен национален тридневен траур.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна