Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атина в надпревара с времето

Парламентът обсъжда закон за рекапитализация на банките, което е важно условие за получаване на финансова помощ и за да не се достигне до орязване на влоговете. Във връзка с мерките, които парламентът приема, следващата седмица ще е с напрежение от стачки.
По експресна процедура парламентът в Атина обсъжда изключително важен проектозакон за рекапитализация на банките, което ще спаси гръцките вложители от орязване на влоговете. Законът дава възможност на Фонда за финансова стабилност да предостави капитали на гръцките банки чрез емитиране на облигации и акции. Тъмните страни на закона, според опозицията, са, че от процедурата са изключени гръцките инвеститори, поради действащия капиталов контрол.
Част от опозиционните партии, които настояха за промени в закона, все пак вече заявиха, че ще подкрепят предложението на правителство, за да се спасят от орязване на частните влогове. Очаква се законът тази вечер да бъде приет с гласовете на управляващата коалиция и част от опозицията.
Следващата седмица парламентът трябва да приеме нова програма с мерки, за да си осигури Атина финансиране от кредиторите. Вече се подготвя силна обществена реакция с поредица от стачки и демонстрации. Първи започват двудневна стачка докерите и моряците, които от понеделник затварят напълно всички гръцки пристанища.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна