Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският самолет се е разпаднал във въздуха при падането си в Синай

| обновено на 01.11.15 в 21:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е в траур за 224-те жертви, загинали при катастрофата на чартърния полет със самолет А 321, летял от египетския курорт Шарм-ал-Шейх за Санкт Петербург. Самолетът катастрофира на Синайския полуостров в Египет 23 минути след излитането си. На мястото, където са открити отломките, работят експерти и разследващи екипи от Русия и Египет.

Вече е установено, че еърбъсът се е разпаднал още във въздуха. Това заяви пред журналисти изпълнителният директор на Междудържавния авиационен комитет Виктор Сороченко, цитиран от ТАСС. Той направи изявлението си след оглед на мястото на катастрофата. Сороченко допълни, че все още е рано за изводи относно причините на трагедията.

Рано е засега да говорим за заключения. Разрушението е станало още във въздуха, фрагментите са разпилени на много голяма площ, около 20 кв. км, каза ръководителят на Междудържавния авиационен комитет. Черните кутии са открити и вече са изпратени за експертиза.

Разследващите и от руска, и от египетска страна твърдят, че се работи по всички възможни версии. Но хипотезата, че самолетът е бил свален от части на "Ислямска държава", действащи на Синайския полуостров, се смята за нереалистична, защото машината е летяла на 9000 метра, а ислямистите не разполагат с ракети, способни да достигнат такава височина. Експерти, интервюирани от руските телевизии, клонят най-вече към две основни предположения за причините на катастрофата - пожар в един от двигателите или пожар в багажното отделение, който би могъл да е предизвикан от неуловено при летищните проверки взривно устройство.

Ето какво казва проф. Александър Фридлянд, директор на научния център за мониторинг, анализ и прогнозиране на държавния научноизследователски институт за гражданска авиация:

По-скоро трябва да изключим версията за сваляне с ракета. Или е било технически проблем, или нещо е станало в багажното отделение и е последвал пожар. Да кажем, силите за сигурност при огледа на багажа са пропуснали някакво взривно устройство. Второто - би могло да са проблеми с електрообезпечаването на самолета, което е довело или до пожар, или до излизане от строя на всички двигатели едновременно. Защото, ако поне един двигател е работел, такова падане нямаше да се случи.

Към египетските и руските експерти и спасители, които работят на мястото на катастрофата, утре ще се присъединят и френски специалисти, тъй като падналият аербъс е произведен във Франция. Той е бил регистриран в Ирландия. Още не е ясно къде ще се проучва съдържанието на черните кутии, които бяха открити днес.

Намерените досега 156 тела ще бъдат транспортирани утре към Русия. В катастрофата загинаха 217 пътници и 7-членният екипаж.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна