Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е джаз

Носителят на "Грами" Кърт Елинг  открива първия Пловдив Джаз Фест тази вечер в Дома на културата. Кърт Елинг е един от най-ярките и водещи американски вокалисти. Всеки негов албум е с номинация "Грами". Осем пъти е обявяван за мъжки вокалист на годината от Американската асоциация на джаз журналистите. "Ню Йорк Таймс" пише за него: От средата на 90-те години насам няма джаз певец, който да е така дързък, динамичен и интересен. В творбите му има препратки към автори като Рилке, Руми, Неруда и Пруст. Кърт Елинг ще пее в Пловдив точно на рождения си ден 2-ри ноември.

Пловдив Джаз Фест е приемник на основаните през 2005-а година Пловдивски джаз вечери.

Програмата е международна, но е обединена от една тема – вокалния джаз. В листата на гостите е пра-пра-внучката на Лев Толстой Виктория Толстой, и бразилската боса нова певица Росалия де Соуса. За първи път в България на пловдивския фест на сцената "Четири дами пеят джаз" – Хилда Казасян, Белослава, Андрония Попова-Рони и Мирослава  Кацарова. Специално за Пловдив Джаз Фест е сформиран ОКТЕТ ПЛОВДИВ, съставен от музиканти, които са свързани с Пловдив. Ще ги чуем с пловдивския хор "Детска китка", воден от Яна Делирадева. В тази концертна вечер ще се включи и триото JP3 с Веселин Веселинов – Еко, Живко Петров и Димитър Семов.  

В програмата на феста е включена среща с германския вокален педагог Анете Гьорес, която ще проведе среща за "Новото знание на гласа" в Първо студио на Радио Пловдив от 11 ч. на 3-ти ноември. Анете Гьорес е създател на своя методология за работа с всички хора, които използват гласа си – певци, журналисти, актьори, топ мениджъри и политици от цял свят.

Начало – 20 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна