Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата ХДП-ХСС коалиция с опит за единна политика по бежанците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че ако страната й затвори границата си с Австрия за бежанския поток, това може да доведе до драстично увеличение на напрежението сред държавите по т. нар. "Балкански път" на мигрантите и до военен конфликт.

Междувременно днес в Берлин се очаква да бъде изяснена обща политика на управляващата коалиция по кризата с бежанците, които само за последния месец са се увеличили с 318 хиляди.

Ангела Меркел и Хорст Зеехофер се срещат днес в Берлин, за да излязат след това с обща позиция по бежанската криза. Двамата партийни лидери имат диаметрални различия за това дали и колко кандидати за бежански статут от Близкия изток и Северна Африка трябва да бъдат приети във федералната република. Те не са на едно мнение и за това дали трябва да бъде затворена границата с Австрия и дори как да се наричат временните центрове за настаняването на масите от влизащи в държавата – входни или транзитни центрове.

На поредицата от четири срещи из страната със съпартийците си преди годишната конференция през декември г-жа Меркел се убеди, че партията й е видимо разделена по бежанския проблем.

За сметка на това ХСС е с единна и категорична позиция срещу масовия прием на бежанци. Другият участник в управляващата коалиция – СДП – също няма ясна позиция. Нещо повече – социалдемократите се опитват да играят „мълчалива опозиция“ в правителството по кризата с бежанците и са оставили двете десни партии да се разберат помежду си.

Социолозите от своя страна констатират резки промени в настроението и на германското общество и не изключват през зимните месеци настроенията против тях да се радикализират не само в бившата Източна Германия.  

От днешната среща на г-жа Меркел със Зеехофер се очакват първите знаци на – ако не една единна, то поне приблизително обща политика.

Германските медии днес цитират заключително изречение от последната среща на г-жа Меркел със съпартийци: Искам след години хората да си спомнят, че ние сме успели да се справим в един изключително сложен свят.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени