Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 90 военнослужещи бяха изпратени за участие в мисията на НАТО в Афганистан

| обновено на 03.11.15 в 14:31
Снимка: БГНЕС

Военнослужещи  от 30-ия контингент на Въоръжените сили за участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" бяха изпратени от Ямбол. На церемонията присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов. 

Контингентът е в състав от близо 90 военнослужещи и включва взвод за охрана на летището в Кандахар. Министър Ненчев заяви, че подготовката на военнослужещите е на изключително високо ниво.

Тези момчета отиват на отговорна мисия. Много силно вярвам в техния професионализъм, в тяхната подготовка, в тяхното състояние на духа. Както обикновено, ще бъда почти в ежедневна връзка с тях.

Увеличението на бюджета за отбрана догодина с приблизително 200 милиона лева дава основание за повече спокойствие, за модернизация и за по-добра подготовка,  каза в министърът след церемонията:

На първо място ние изпълнихме задълженията си от миналата година, които бяхме поели в Уелс, тоест вдигаме бюджета си на 1,35, почти. Увеличението на бюджета е приблизително с двеста милиона. Получих мандат за започване на разговори за придобиването на нов изтребител. Планирали сме, в рамките на следващата година, да започнем разговори за два нови модулни кораба.

Бюджетът ще позволи през следващата година да започне попълването на свободните места в армията,  посочи Ненчев. Продължава присъствието на военнослужещи по българо-турската граница в подкрепа на "Гранична полиция". В момента има 70 военнослужещи и при необходимост броят им ще бъде увеличен


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна