Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава делото срещу Владимира Янева и Тодор Костадинов

Бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева
Снимка: БГНЕС
Делото срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и бившия директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов продължава днес с разпит на свидетели. Бивши полицейски началници вече дадоха показания, в които разказаха какво знаят за използваните специални разузнавателни средства по отношение на Централния полицейски регистър. Разпитите продължиха един работен ден и след тях стана ясно, че действията по оперативно дело "Червеи" са били ръководени лично от бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и подсъдимия Тодор Костадинов.

В името на свободата на информацията и с намек, че грифът "секретно" често се слага без законово основание, Софийският градски съд разсекрети СРС процеса и медиите чуха историите на МВР служители, на които е било наредено да оказват съдействие на агенти от ДАНС, които са влизали в полицейските регистри в няколко регионални дирекции на МВР и когато полицейските шефове са започнали да задават въпроси, след време са получавали заповеди за уволнение.

За днес са призовани служители на ДАНС, на които по нареждане на Костадинов и Йовчев е бил осигурен секретен достъп до сървърните помещения и до мрежата за пренос на данни в МВР. Разпитите са свързани с обвиненията срещу Тодор Костадинов, че е изфабрикувал документите, въз основа на които, месеци наред е била контролирана централизираната система с криминалните регистрации на МВР. Именно по тези документи, без мотиви и в надзаконови срокове, четири пъти Владимира Янева като председател на Софийския градски съд е подписала СРС разрешения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна