Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъчварова: Не приемам служители на реда да протестират в неразрешени протести

Да се намалят заплатите, без да намаляват обезщетенията, не е приемлив вариант

| обновено на 04.11.15 в 14:09
Снимка: БГНЕС

Министър Румяна Бъчварова посочи, че не одобрява нарушаването на закона от протестиращите полицаи. Тя обясни, че следващата възможност за реформа е предприемането на съкращения, защото, ако не бъдат направени промени, през следващата година няма да има пари за заплати. По време на блиц  парламентарния контрол, тя заяви, че решението на финансовото министерство за оптимизация на бюджета на МВР не е съгласувано с ръководството му. Намаляването на обезщетенията от 20 на 10 обаче заплати е бил най-безболезненият начин за подобряване на условията на труд:

Намаляване на обезщетенията от 20 на 10 ни даваше възможност да пренасочим част от средствата за следващата година към перото за издръжка. Оттук нататък има много възможности. Ако ние не направим промени, в края на следващата година, в последните два месеца няма да има заплати за нито един.

Предложението за орязването на 20-те заплати ще важи за новоназначените, както и за онези с 10- годишен стаж, обясни Бъчварова.

Това беше моето предложениепреди да има окончателно предложение на финансите и от тук нататък реформата продължава по друг начин. Нямаме друг избор, нито аз ще се откажа. Ако трудовият пазар се разпределя според придобивките означава, че няма хора, които държат на професионализма.

Министър Бъчварова не посочи колко са рапортите за напускане в МВР, но каза, че ще бъдат разписани.

Пред депутатите Бъчварова заяви, че силовото ведомство се нуждае от сериозни реформи и обвини депутатите от БСП, че сегашното правителство изплаща популистки решения

Не мисля, че тук някой от вас може да каже, че е доволен от дейността на МВР. И аз не съм доволна. Затова е необходимо да се променят условията, при които работят служителите на МВР. Цялото ми най-дълбоко уважение към това, че те успяват да го правят в условията, в които ние сме им оставили. Ние сме гласували, вие, един бюджет миналата година, който не позволява на служители да си купят каквито и да било консумативи за тяхната дейност. Тези хора продължават да работят въпреки това. Вашето популистко решение тогава, сега се изплаща от служителите на МВР с това, че сега трябва да им се орязват техни социални придобивки, за да можем да спасим държавния бюджет, и изобщо не бягайте от отговорност в тази ситуация! 200 милиона са дълг от вашето правителство.

Вариантът да се намали размерът на заплатите, без да намаляват обезщетенията, не е приемлив, каза министърът и допълни:

Отговорността ни като правителство и моята лична, като министър, е да не допусна натрупването на допълнителен дълг и да мога да стабилизирам системата така, че тя да бъде добре работеща в интерес на всички и на служителите, и на обществото. Съжалявам за всички, които са ощетени от протестите вчера, и тези, на които им се наложи да излязат на протест, но задачата е много голяма, тя не може лесно да се реши, но изключително добронамерено подхождам по този въпрос.

Вътрешният министър обяви, че не одобрява незаконния протест на полицаите

Смятам, че имат право да си изразят позицията и недоволството, ако това е законово установено, а не като незаконен протест. Това не приемам служители на реда да протестират в неразрешени протести. Няма никого да преследвам лично, става въпрос за принципна позиция

Синдикатите вчера твърдяха, че те не стоят зад тези протести.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна