Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа група бежанци бе преразпределена от Гърция в Люксембург

Мартин Шулц, Жан Аселборн и Алекси Ципрас изпращат бежанци на летището в Атина
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Капка в океана така гръцкият премиер Алексис Ципрас нарече първата група от 21 сирийски и 9 иракски бежанци, която напусна Гърция, за да бъде прехвърлена в Люксембург в рамките на плана на ЕС по предислокация на мигрантите в различни страни на Съюза, съобщи АФП. Общо около 160 000 преселници ще бъдат разпределени по квотния принцип, който продължава да е предмет на остри дискусии между членките на ЕС.

На летището в Атина групата бежанци бе изпратена от премиера Алексис Ципрас, от външния министър на Люксембург Жан Аселборн и от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Ципрас съчета скептицизъм и оптимизъм в обръщението си по повод отпътуването на първата мигрантска група от страната му, през чиято територия от началото на годината са преминали около 500 000 бежанци: Това е само началото. Тези 30 души измежду хилядите, които продължават да напускат домовете си заради войните в Сирия и Ирак и в търсене на по-добър живот, са капка в океана. Но нашето желание е тази капка да се превърне в поток, а после и в река на човечността, солидарността и отговорността в споделянето на тази обща задача. Ципрас настоя също процесът на разпределение на бежанците да започне от Турция, а не от Гърция. Не Гърция е вратата, а Турция, каза той.

От своя страна Мартин Шулц наблегна на необходимостта всички страни в Европа солидарно да приютят бежанците: Дори и да трябва да разпределим, да кажем 1 милион имигранти сред 507 милиона европейски граждани, това не е проблем. Но ако ограничим броя на страните, които ги приемат, само до няколко, тогава за тези страни настъпват сериозни проблеми.

През септември ЕС успя да разпредели на нови места само 86 бежанци от 160-те хиляди, предвидени за участие в квотната програма. 30-те, които тръгнаха днес от Гърция, бяха откарани със самолет първо до Брюксел, а оттам с автобус до Люксембург.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени