Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понта: Надявам се, че оставката на правителството ще задоволи хората, които излязоха по улиците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънският премиер Виктор Понта се оттегли от поста си след бурните протести, залели Букурещ заради пожара в нощен клуб, отнел живота на 32 души. Надявам се, че оставката на правителството ще задоволи хората, които излязоха по улиците, каза Понта в изявление, излъчено по телевизията.

Оставката на премиера Понта изглежда като оставка на честта и начало на следващата предизборна кампания на Социалдемократическата партия. Много са аргументите в полза на подобна хипотеза. Премиерът досега имаше немалко поводи да си подаде оставката – заради изплагиатствания си докторат, заради започналото съдебно дело срещу него, но не го направи. Сега, когато мандатът му е в самия си край, това решение му дава възможност да се оттегли елегантно, а не по препоръката на президента Клаус Йоханис или заради връхлетелите го съдебни проблеми.

Длъжен съм да призная легитимното недоволство в обществото и легитимното желание да понеса по-голяма отговорност от собствениците на клуба. Хората имат нужда от нещо повече. Би било голяма грешка от моя страна да игнорирам това. Не искам и не смятам, че е правилно да оставя тази отговорност нито на присъствалите на мястото на трагедията, нито на районните кметове, нито на държавните секретари, нито на министрите. Готов съм да направя тази стъпка, очаквана от голяма част от обществото. Днес подавам оставка както моята като министър-председател, така и на целия кабинет. Правя го, защото през годините, в които съм се занимавал с политика, съм устоявал на всичките битки с политическите противници. Но никога не съм влизал в сблъсък с хората

Фактът, че оставката първо беше обявена от председателя на Социалдемократическата партия, а не от самия Понта, може би е знак, че решението е партийно. 

След вчерашния протест по повод трагедията с 32 жертви в изгорелия румънски нощен клуб, хората поискаха отговорност на най-високо ниво за повсеместната корупция, направила възможна подобна трагедия. И получиха две оставки – тази на премиера и тази на районния кмет, където е клубът. 

Днес във фейсбук вече беше обявен нов протест. Тази вечер  хората ще се съберат с искане за правителство на специалисти, а не на политици. 

Румънският президент трябва да посочи временен премиер от последното правителство, а след 45 дни и редовен такъв, който на свой ред да предложи ново правителство, което успее да събере мнозинство в парламента. При два неуспешни опита се стига до предсрочни избори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна