Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов призова да не се коментират публично висящи дела

Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Христо Иванов призова да не се коментират публично висящи дела, включително и на заседания на Министерския съвет. Повод стана вчерашната реплика на премиера Бойко Борисов, който препоръча на протестиращите полицаи да отидат пред Съдебната палата, за да протестират срещу решението на Софийския градски съд, който пусна срещу 500 лева парична гаранция таксиметровия шофьор, който удари пътен полицай. 

По повод обсъжданите и поставени като проблеми от премиера 20 заплати в системата за сигурност, председателят на ВАС Георги Колев заяви на заседание на ВСС, че на социалните придобивки на магистратите не бива да се посяга. Не толкова категоричен беше той за размера на обезщетенията в системата на сигурността, като се позова на статистически данни - в съдебната система работят 4 хиляди магистрати, в полицията над 40 хиляди полицаи. 

Министър Христо Иванов не коментира по същество въпроса с обезщетенията на изхода на съдебната система, но каза, че е хубаво да се гледа на този въпрос в рамките на реформите, които в съдебната система започват. Що се отнася до протестите на надзиратели, правосъдният министър препоръча, когато въпросът за бюджета влезе в парламента, да се направи разграничение между социалните придобивки на полицаи и надзиратели, тъй като на практика реформата в системата за изтърпяване на наказания вече е започнала и това трябва да бъде отбелязано. Той определи като "много добър" диалога с надзиратели и работещи в арестите и се надява той да продължи след като отпадне напрежението около случая с полицаите. 

На заседанието на ВСС бе коментирана и темата с изтеклите записи в социалните мрежи, на които се чува гласа на бившия председател на СГС Владимира Янева, която обяснява, че председателят на ВАС Георги Колев е търсил съдействието на премиера Борисов заради мегааферата "Червеи". Георги Колев категорично отрече да е звънял на Борисов и обвърза атаката срещу него с различното му мнение за конституционните промени и за реформата в Административния съд. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени