Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старият град в Златоград беше домакин на седмата Балканска скариада

Снимка: БГНЕС

Балканската скариада гостува за седми път на старият град в Златоград - на калдъръмените улички се извиха дълги опашки от туристи, дошли да опитат българска, сръбска, гръцка и турска скара, приготвена в специализирани кухни.

Всяка година се увеличава потокът от туристи, а скарите се обогатяват с нови асортименти. Пред всяка скара звучеше музика, типична за народите, допълва главният организатор и предприемач Александър Митушев:

Гръцките кулинари ни предложиха много интересни ястия – раци, лаврак, ципура, черноморски кефал и цаца, която няма нищо общо с нашата цаца. Имаше и много интересни танци.

В топлия ноемврийски ден Балканската Скариада в Златоград за пореден път привлече много туристи от съседна Гърция, като сред тях и колеги журналисти като Йоргус Маврусис:

Златоград го чувствам като моя град – толкова е автентично и толкова е народно всичко, че се чувствам много хармонично. Правите много добри представяния с автентична етнографска нотка, което на мен много ми харесва. Най-важната цел е да запазим народното, защото всяко модерно идва и си отива.

10% ръст на туристи отчитат хотелиерите в Златоград, допълни Митушев:

Аз се радвам, че освен традиционните туристи, деца и възрастни, средната класа е много подсилена, тъй като ние направихме по-интересни неща, за да ги задържим за по-дълго време като спа пакети с външни и вътрешни басейни.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна