Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следващият протест в сектор "Сигурност" ще бъде в четвъртък

На професионалния празник на полицията се проведе голяма демонстрация пред парламента

| обновено на 08.11.15 в 15:18
Снимка: БГНЕС

Въпреки обявеното от правителството намерение да оттегли текстовете в проектобюджета, свързани със социалния пакет на служителите в сектор "Сигурност", полицаи и надзиратели от цялата страна се събраха на национален протест в София. Демонстрацията започна в спокойна обстановка, но площадът пред Народното събрание бе блокиран за движение, както и голяма част от центъра на столицата. 

Днес бе решено следващият протест на служителите в сектор "Сигурност" да се проведе в четвъртък от 13 ч. до 20 ч. пред сградата на Народното събрание, когато се очаква проектът за бюджет да бъде разглеждан на първо четене в ресорната комисия. Представители на синдикатите се обърнаха към събралите се протестиращи служители на МВР, че ако някой от тях бъде наказан заради участието си в този законно организиран протест, те стоят зад гърба им. 

Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов заяви:

Не става дума за отстъпки. За момента, това, което постигнахме с ръководството на МВР и на Народното събрание е поправяне на един голям гаф. До тук добре. Смятаме, че гафът е на път да се оправи, защото и това не е станало все още. Аз вярвам на г-жа Менда Стоянова, вярвам, че ще стане. След това ще продължим да си говорим, какво става със социалния ни статус - така че реално отстъпки към момента няма.


По-рано синдикатите обясниха, че въпреки постигнатите договорености остават в готовност за масови протести, тъй като според тях те трябва да бъдат убедени, че това, което е обещано от ръководството на Министерството на вътрешните работи, на практика ще се случи. Те обясниха, че неведнъж досега служителите на МВР са били лъгани от ръководството на министерството. 


На обещания се нагледахме и наслушахме, коментира Генади Тенев, председател на бургаския Синдикат на служителите в МВР. Оттеглянето на предложенията ни удовлетворява за момента, но трябва да започнат реални реформи, категоричен е той:
Да започнем с административната реформа, структурната реформа, а най-вече нашата идея е да се включи гражданското общество и да каже какво МВР иска, какъв продукт иска от тях.

Днес е и професионалният празник на полицията. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени