Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите срещу безработица за идната година остават непроменени

| обновено на 09.11.15 в 18:29
Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Средствата от бюджета за борба с безработицата през 2016 - та се запазват на тазгодишните нива. Според вицепремиера Ивайло Калфин планираните 73 милиона лева са по-малко от очакваното, но към трудовия пазар ще се насочат и средства от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси":
За съжаление с този бюджет , който при увеличаване на минималната работна заплата ще бъде още по-ограничен, защото голяма част от плащанията са свързани с нея, няма да даде особено много възможности. Ще се постараем обществото да не го усети, да го компенсираме с европейски средства, но те не са безкрайни, но по принцип ще търсим повече тежест към създаване на трайна заетост на хора, които са трайно извън пазара на труда, което означава професионално обучение, съфинансиране с бизнеса, наемане на млади хора или на хора в предпенсионна възраст.

Ивайло Калфин смята, че при предстоящите преговори за реформите в МВР трябва да се даде сигурност на служителите:
Мисля, че това компромисно положение, което беше направено, което, доколкото разбирам от днес ще започне да се обсъжда, е напълно приемливо. То дава достатъчно сигурност. Моят опит от разговори с професионалните ръководства в сектор "Сигурност" и за синдикатите показва, че едно от големите ни притеснения е свързано с несигурността. Каквото и да преговаряме с тях трябва да ги уверим, че това, което се променя, ще се промени и те ще могат да разчитат на що годе стабилна среда в бъдеще, доколкото е възможно, разбира се.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна