Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танев: Не се предвижда намаляване на часовете по основните предмети и по физическо възпитание

Милена Дамянова се дистанцира от изказванията на министъра

Снимка: ММС
След среща между министрите на спорта и на образованието е взето решение часовете по физическо възпитание да не се намаляват. Не се предвижда и намаляване на часовете по основните предмети, обясни министърът на образованието проф. Тодор Танев. Той е разпоредил наредбата да бъде коригирана преди нейното публикуване в петък, а догодина ще се бори и за повече часове за спорт в училищата, въпреки че в сравнение с повечето европейски държави часовете у нас са в по-голям обем и в момента.

Аз наистина обещавам да направя всичко възможно догодина за увеличение на спорта, заяви проф. Танев.

Той отрече да се намаляват часовете по основни предмети, изучавани в средното образование:

По Български език и литература от 1-ви до 12-и клас имаме общо увеличение от 36 часа, т.е. от 1955 часа учене сега по БЕЛ стават 1991. По чужд език за езиковите гимназии увеличението е 44 часа, по втори чужд език 278, по Математика 90 часа увеличение, по Информатика нула, но сме сложили Компютърно моделиране, което е нов предмет, с 66 часа.

Повече часове ще има и по География и икономика, и по История и цивилизация. Това е възможно, тъй като ще се увеличи продължителността на учебната година.

Председателят на комисията по образование в парламента Милена Дамянова се дистанцира от изказванията на просветното министерство, че по-малкото часове по някои предмети в гимназиите са заради новия Закон за образованието:

Подписът, който стои под тези стандарти, е единствено и само на министъра на образованието и науката, и затова считам за некоректно да се обвинява парламентът за едни или други промени и да се създават внушения в обществото, че едва ли не народните представители са заложили тези промени. Законът не определя какви предмети да се учат в училище, какво да бъде съотношението между задължителни, избираеми и факултативни часове. В Закона е записано единствено, че това определят различните стандарти за учебния план, за общообразователната подготовка, за профилираната подготовка, които се разработват и одобряват от министъра на образованието и науката.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна