Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадрид сезира Конституционния съд срещу обявената независимост на Каталуния

Мариано Рахой
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След извънредни заседания в Мадрид на правителството и на Държавния съвет испанският премиер Мариано Рахой съобщи, че Конституционният съд е сезиран да блокира незабавно изпълнението на обявената от местния парламент в Каталуния декларация за независимост. Рахой обвини сепаратистките сили в Барселона, че действията им са покушение срещу демокрацията, правовата държава, конституционния ред и испанското единство.

Това, което те предлагат, е да се ликвидира демокрацията и правовата държава. Да се потъпкват свободите и правата на всички граждани, да се пречупи испанското единство и съжителството ни от векове. Не можем да го позволим. Аз няма да го позволя, заяви испанският премиер.

Правителството в Мадрид ще настоява също за отстраняване от постовете им на председателката на каталунския парламент Карме Форкадел, на цялото парламентарно председателство, а също и на сегашния каталунски премиер Артур Мас. Самият Мас не можа вчера да получи необходимото мнозинство в парламента в Барселона, за да поеме нов премиерски мандат. Бламират го съюзници в собствения му лагер на привърженици на независимостта. Утре предстои ново гласуване. Ако не се стигне до компромис кой да бъде премиер на Каталуния, може да се тръгне към нови избори в автономната испанска област, която при местния вот на 27-и септември даде предимство на сепаратистките партии.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна