Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията направи оглед на изсечената площ край "Витошко лале"

Снимка: forthenature.org

Няколко часа продължи огледът от полицията на Витоша, където над 20 декара растителност беше изорана от багери в близост до писта "Витошко лале". 

Мястото се намира на около 200 метра от хижа "Алеко". В близост до средната част на писта "Витошко лале" е направена просека с мащаб над 20 декара. На терена има 2 багера и малък самоходен камион с вериги. Интересно е, че нито една от машините няма регистрационни номера. Източници от полицията казаха пред "Хоризонт", че предстои да бъдат установени собствениците на машините, както и да се направи експертиза от Лесотехническия институт за вида и възрастта на унищожената дървесна растителност. 
Според първоначални данни става въпрос за голям брой иглолистни дървета на възрест около 6-7 години. Теренът е силно разкопан, извадени са и огромни скални късове и камъни и теренът в този му вид изглежда неизползваем.
В понеделник природозащитници алармираха, че над 20 декара млада гора са били изсечени през последните две седмици на територията на природен парк "Витоша". Те съобщиха още, че дръвчетата са били закупени с европейски средства и засадени в района.
От сдружение Форум "Природа" обявиха, че на Витоша няма изсечени дървета и млада гора. Проверка на сдружението е установила, че по публична поръчка на Държавно горско стопанство - София е възложено на фирма да отстрани изсъхнали и унищожени от корояд стотици дървета между хижа "Алеко" и Меча поляна.
Тази вечер природозащитници организират протести в пет града под наслов "Гражданите срещу мафията в Пирин, Витоша и Рила". 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна