Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС, БСП и БДЦ обжалват текстове от Закона за лечебните заведения пред КС

Снимка: БГНЕС

Три парламентарни партии атакуват пред Конституционния съд (КС) текстове от Закона за лечебните заведения.

57 депутати от ДПС, БСП и БДЦ обжалват начина, по който е предвидено Здравната каса да сключва договори с болниците, както и създаването на нови лечебни заведения, като жалбата касае основополагащи текстове на здравната реформа на министър Петър Москов.

Тунчер Кърджалиев от ДПС заяви, че има противоречие на няколко члена от Конституцията и на принципите за правова държава, за закрилата на инвестициите и правото на здравно осигуряване, както и държавния контрол върху всички лечебни заведения:

Това е един от законите на министър Москов, които се сочат от него като фундаментални за прословутата му здравна реформа. Вторият закон беше Законът за здравно осигуряване – той също е обжалван в КС.

От ДПС и Българския лекарски съюз отхвърлиха предложението на Закона за бюджета на Здравната каса, с който се променят 27 текста от приетия само преди месец Закон за здравното осигуряване.

След 31 март 2016 година ще бъдат лимитиране обемите на дейност, а нас и за Лекарския съюз е парадоксален фактът, че при гарантиран на 100% от Националната здравноосигурителна каса основен пакет, ще се наложи да има лимитиране на обемите по отделните регионалните здравноосигурителни каси и по отделните лечебни заведения, допълни Хасан Адемов от ДПС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени