Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Казаков: Само за осигуряване на храна за бежанците през следващата година са необходими 7 млн. лв.

Никола Казаков
Снимка: БГНЕС

Заложените осем милиона лева в бюджета на Държавната агенция за бежанците са крайно недостатъчни, заяви нейният председател Никола Казаков. Пред Комисията по вероизповеданията и правата на човека той уточни, че само за осигуряването на храната са необходими седем милиона лева. Народните представители обсъдиха държавния бюджет за 2016-та. Заради засиления миграционен натиск сме заложили бюджет от 20 млн. лв. на базата на 5 хиляди чужденци, настанени в центровете, посочи Казаков. Той обясни, че до момента с дарения бюджетът на Агенцията за тази година е нарастнал до 17 млн. лв.

Сега правим всичко възможно пак да търсим възможности от тези средства, които ни бяха осигурили от Министерството на финансите през септември да се запасим с определен вид продукти. За 2-3 месеца можем да се запасим, но за цялата следваща година трябва да обявим процедурата, основно за хранене.

Ивайло Танев от Министерството на финансите припомни, че с "Бюджет-2015" Агенцията стартира с 6,6 млн. лв., а сега са заложени само 8 млн. лева:

Увеличение има, но наистина е малко. 1,4 млн. приемаме, че е малко. Не мога да обещая дали ще се предоставят и какви средства през 2016 с нормативен акт, т.е. с постановление на МС, но моето мнение е, че задължително ще се предоставят. Особено, както каза г-н Казаков, че този проблем ще нараства.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна