Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ливан в траур заради жертвите на двете бомбени експлозии

| обновено на 13.11.15 в 07:58
Снимка: Никола Миладинов

Генералният секретар на ООН - Бан Ки Мун, призова властите в Ливан да не допуснат вчерашният терористичен акт в Бейрут да предизвика по-голяма дестабилизация на страната.

Днес Ливан е в траур заради гибелта на 41 души, станали жертва на двете бомбени експлозии в предградието Бурдж ел Бараджне. Тъй като този район на ливанската столица е под влиянието на шиитската групировка „Хизбула“, експерти по сигурността, цитирани от ТАСС, предполагат, че атентатът е дело на някоя от екстремистките сунитски групировки, базирани в съседна Сирия.

„Хизбула“ подпомага активно сирийската правителствена армия в офанзивата й в района на град Алепо в Северна Сирия.

Същевременно стана ясно, че в Сирия правителствените войски са извършили пробив в отбраната на бунтовниците, южно от град Алепо. Това съобщи свързаната с „Хизбула“ ливанска телевизия „Ал Манар“. Силите на режима са нанесли тежки загуби на групировките „Ан Нусра“ и „Ахрар аш-Шам“ и са завзели град Ал Хадер, достигайки на 5 километра от стратегическата магистрала между Алепо и Хама.

Стотици кюрдски бойци - пешмерга влязоха от всички посоки в  северния иракски град Синджар, за да го прочистят от джихадисти, съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на съобщение в Туитър на Съвета за сигурност на иракски Кюрдистан. В града отеква стрелба от тежко оръжие, а по склоновете на околните хълмове се спускат кюрдски военни, някои въоръжени с гранатомети. Силите пешмерга, с американска подкрепа от въздуха, започнаха офанзивата срещу Синджар вчера.

Превземането му е от стратегическо значение, защото ще прекъсне комуникациите между джихадистите в Северен Ирак и съседна Сирия.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна