Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Месру Мехмедов

БНР Новини

Тази година се навършиха 80 години от рождението на един велик, забравен българин. Той се казва Месру Мехмедов – единственият българин, печелил един от най-големите диригентски конкурси „Димитри Митропулос” в САЩ през 1969 година. Тази годишнина бе повод Пловдивската филхармония да изнесе концерт в негова памет на 12 ноември в залата на града. Пред Пловдивските филхармоници застана гост-диригентът Мартин Пантелеев, а солист бе пианистът Николай Маринов. В програмата бяха изпълнени творби от Менделсон, Сен-Санс и Брамс. Екипът на Метроном няма звуков документ от концерта, но в деня на събитието се присъедини към почитта към този голям диригент с един изключителен запис от Златния фонд на Радиото - документален запис от 20 ноември 1964 година на Симфония № 3 „Ероика” от Лудвиг ван Бетовен с Пловдивската филхармония и Месру Мехмедов на диригентския пулт. Излъчихме финалната част, до която ще можете и вие да се докоснете.

Открива го големият български диригент Саша Попов на фестивал, където Месру Мехмедов дирижира хора на Дряновската гимназия. Вижда в него огромен потенциал и издейства да замине за Ленинград, където учи симфонично и оперно дирижиране при големия руски музикален педагог и диригент проф. Иля Мусин. Докато е студент там, Месру Мехмедов печели Първа награда за дирижиране на творби от Бетовен. По време на престоя си в Ленинград той дирижира и много опери, сред които „Кармен”, „Фауст”, „Севилският бръснар” и други. Дипломира се през 1960 година. След завършване на образованието си Месру Мехмедов се завръща в България и веднага започва работа като диригент на Пловдивската филхармония, а по-късно става и неин музикален директор. Големият пробив се случва през януари 1969 г. Тогава Мехмедов участва в традиционния международен музикален фестивал за диригенти „Димитри Митропулос” в Ню Йорк. С фантазията „Франческа да Римини” от Чайковски печели Първа награда и златен медал и дирижира Нюйоркската филхармония на галаконцерта, а председателят на журито, легендарният Ленърд Бърнстейн, го кани за свой помощник. Той прекарва там 2 години... Малко преди смъртта си е имал 2 концерта с Гилелс с Вашингтонския национален симфоничен оркестър. Месру Мехмедов е единственият българин, дирижирал Нюйоркската филхармония и Вашингтонския национален симфоничен оркестър.

На един концерт посланикът на Република Турция в САЩ го кани да стане шеф на Анкарската филхармония. Отговорът на Месру Мехмедов е впечатляващ и за пример: Разберете ме добре, Ваше Превъзходителство – аз съм роден и израсъл в България. Обичам родината си. И вбъдеще ще разнасям славата на музикалното изкуство на моята родина, която ме създаде и като човек, и като диригент… Признанието и от българската музикална общност не закъснява и след завръщането си в България, Мехмедов е назначен за директор на Софийската филхармония. Там се задържа за кратко, понеже същевременно дирижира Бостънския симфоничен оркестър и Филаделфийската филхармония.

На 18 януари 1971 година, на върха на славата си, на връщане от САЩ, Месру Мехмедов загива при самолетна катастрофа в Цюрих, Швейцария. Едва 35-годишен…

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна