Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авангардният ливанско-канадски проект "Jerusalem in my heart" тази неделя в София

„Jerusalem in my heart" е аудио-визуален лайв ембиънт проектна ливанския музикант и музикален продуцент Радуан Гази Мумнех, който от години живее в Монреал, Канада.Музиката на Радуан черпи вдъхновение както от арабската фолклорна традиция, така и от съвременния градски ъндърграунд, включително касетки със записи на неизвестни сирийски и ливански певци и инструменталисти, предавани от ръка на ръка сред бежанските общности.

Всичко това е съчетано с психеделични видео-прожекции, които са дело на Шарл-Андре Кодер, понякога на два, три или повече екрана, разположени под различни ъгли. Текстовете са сюрреалистични, а преводите на песните можете да намерите на сайта на "Jerusalem In My Heart". Самият Мумнех е роден през 1975г. в Ливан по време на поредната гражданска война. "Много хора напускат родината си не защото искат, а защото трябва. Аз и семейството ми сме напуснали страната веднага след като аз съм се родил и сме отишли в първата държава, за която баща ми е получил виза, това е Султанатът Оман на Персийския залив. Останахме там цели 16 години. Затова и арабските влияния в музиката, които правя са наистина много", споделя музикантът. От 2013 досега Радуан Гази Мумнех има три издадени албума като в последния от тях "If He Dies, If If If If If If" може да се чуят всякакви експерименти от мелодична арабска музика до психеделик и ембиънт. В албума има и песен, вдъхновена от легендарния кюрдски бард Шиван Первер. А в последната песен от този диск участва и Алекси Пери.

Организатори на концерта са "Аларма Пънк Джаз", началото е от 20.00ч в Чешкия център в София, а тези от вас, които няма да имат възможност да присъстват, БНР ще излъчва видео стрийминг на страницата на Радио Бинар.

"Jerusalem in my heart" може да се приеме и като подгрявка за осмото издание на фестивала за игрално, документално и късометражно кино от Близкия Изток и Северна Африка "Sofia MENAR Film Fest", което ще се проведе през втората половина на януари 2016г. в столицата."Фокусът на фестивала този път ще е Жените-режисьори, а ще има и нов сегмент Кино и музика", разкри за Радио София единият от организаторите Здравко Григоров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна