Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски лидери свикват извънредни заседания след атаките в Париж

Франсоа Оланд
В Елисейския дворец започна извънредно заседание на френския Съвет за отбрана, след снощните терористични атаки в Париж. Съветът е консултативен орган, председателстван от президента Франсоа Оланд. В него участват силови министри, ръководители на разузнаването, полицията и въоръжените сили.

Германия предложи на Франция помощта на специалните антитерористични си сили, предаде АП. Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви днес, че поддържа връзка с френския си колега.

Британският премиер Дейвид Камерън свиква извънредно комисията за действия при кризи КОБРА след атентатите в Париж, предаде Франс прес.

Извънредно заседание на Държавния съвет за сигурност на Чехия е свикано днес в Прага, съобщи чешката телевизия. Полицията и силите за сигурност повишиха степента на охрана на летищата и чуждите посолства в Чехия, се казва в съобщението.

Междувременно от Съвета на ЕС съобщиха, че въпросът за координирането на антитерористичните действия ще се обсъжда в понеделник на среща министрите на външните работи.

Външният министър на Австрия Себастиан Курц обяви, че серията терористични нападения в Париж ще повлияят върху преговорите във Виена по сирийската криза, а тя при всички положения ще се състои, предаде РИА Новости.

Разбира се, нападенията в Париж ще повлияят на преговорите по Сирия, които ще се състоят днес. Мерките за сигурност са значително усилени, каза Курц.

От МВнР на Русия също заявиха, че нападенията във френската столица ще се отразят върху дневния ред на срещата за Сирия.

От своя страна, външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че форумът във Виена ще започне с доклад на френския му колега Лоран Фабиюс за положението в Париж.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени