Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

В Европа се очертава нова ситуация, която се възприема като нещо нормално. Конфликтите в Близкия изток създадоха два отчетливи потока: стотиците хиляди бежанци, които рискуват живота си, прекосявайки бурно море и тръгвайки по осеяни с опасности пътища в търсене на мирен живот, и безразсъдните европейски младежи, които поемат в обратна посока - към Сирия, отбелязва ФАЙНЕНШЪЛ ТАЙМС. Няма съмнение, че касапницата в Париж ще накара повече политици, а вероятно и обикновените хора, да свържат последиците от тези движения, смята вестникът.

Заканвайки се да извърши опустошителни атаки срещу френски и руски мишени, "Ислямска държава" възприе стратегия, която може да изглежда ирационална. Разширяването на конфликта може да прилича на саморазрушителни действия, но според някои анализатори, то отговаря на онова, което групировката рекламира като своя апокалиптична мисия - да примами неверниците по света в Сирия за последна битка, подобна на Армагедон, посочва ВАШИНГТОН ПОСТ.

Пред ГАРДИЪН бившият заложник на ислямистите -  френският журналист Никола Енен казва, че джихадистите не се страхуват от въздушни удари. Те се боят повече от единството ни, отбелязва журналистът.

Кремъл е поел курс към смекчаване на отношенията с Европа и Съединените щати. Такъв извод прави РБК ДЕЙЛИ от изявленията на Владимир Путин по време на срещата на Г-20 в Турция. Западните лидери подават сигнали, че са готови за сближаване с Москва. Напоследък се чуват сдържани изказвания на президента на Русия за Запада, вижда се стремежът му към срещи и договорки - по всичко личи, че това засяга не само сирийския конфликт, а по-широк кръг от въпроси, коментира пред изданието политологът Андрей Кортунов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна