Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Зарев и Мирела Иванова в "Код червено: литература"

Писателят Владимир Зарев и поетесата Мирела Иванова гостуват в арт клуб "Библиотеката" в Пловдив, в програмата "Код червено: литература". Една от темите в разговора с известната поетико-писателска двойка ще бъде за предизвикателствата в живота и писането. Владимир Зарев е автор на 17 книги и главен редактор на списание "Съвременник". "Алгемайне цайтунг" нарича неговия роман "Разруха" романът на промяната в цяла Източна Европа, а автора – българският Балзак

Мирела Иванова пише стихове, разкази, литературна критика, публицистика и киносценарии. И двамата са носители на наши и международни награди, а книгите им са превеждани на всички големи европейски езици

За събитията в Париж,   Мирела Иванова каза,  че "Всяко време е време за поезия. Да, събитията са драматични, трагични, но „Марсилезата” също е поезия – една доста бурна и кървава поезия на революцията, но виждаме, че тя отново, за съжаление, в такъв драматичен контекст влиза в сърцата и в гласовете на многохилядни европейци. И сигурно точно в такива мигове като част от нашето неприемане, несъгласие с насилието, с безумието е именно да си припомняме поезията, съществуването на поезията в нас и наоколо.

Моментът да опитаме точно сега да си помислим, че все пак всичко започва от нас – разбира се, ние сме прашинки в тази буря, но не винаги. Понякога можем да бъдем и други – спасители, човеколюбци, близки приятели, добри родители, всеотдайни хора.

В случая нямаме никакви други полезни ходове освен да бъдем разумни, да бъдем на мястото си и да се осланяме на духа си, на силата си. Да се молим също, разбира се, човечеството да се вразуми... Всички хора се загубихме някъде, загубихме важното и най-вече човечността, съчувствието. Не зная доколко толерантността има граници и доколко тя ни помага и ни прави уязвими, но да намерим мярката, казвам го за всеки един от нас и за всички заедно, защото всички сме деца на тази Земя. И европейските ценности, и ценностите на Изтока, и хилядолетните храмове, които безумците унищожават са все уж наше притежание и наше дело на човеците, дано и разрухата да не се превърне само в наше дело.

Цялото интервю с Мирела Иванова е в звуковия файл. 


Снимка


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!