Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламена Мангова - едно от „златните български момичета” в музиката

БНР Новини
Снимка: hksl.org

За „златните български момчета” този път в Български изпълнители” няма да говорим. Ще мълчим… Но, когато стане дума за „златните български момичета”, обикновено мислим, че става въпрос за прекрасните ни гимнастички в спорта. Всъщност нашите „златни момичета” в музиката са много повече. В операта, да ги броим ли - Красимира Стоянова, Веселина Кацарова, Александрина Пендачанска, Соня Йончева…, в инструменталната музика - Пламена Мангова, Албена Данаилова, Йоанна Каменарска…

В последния час на 20 ноември по програма „Христо Ботев” ще бъдем заедно с пианистката Пламена Мангова - с нейни изпълнения и размисли по различни музикантски и житейски въпроси. Срещата ни с нея се състоя след нейния рецитал на „Аполония” в Созопол и ден преди концерта й с цигуларката Албена Данаилова там. Всеки от тези поредни три дни, тя свири по девет! часа на рояла в Археологическия музей. Споменавам го не за друго, а за да стане ясно, че тук иде реч за много, много труд. За много мисъл и огромно усърдие.

Родена през 1980 г., Пламена Мангова учи при проф. Марина Капацинская в НМА „Панчо Владигеров”, а след това във Висшето музикално училище „Кралица София” в Мадрид при Дмитрий Башкиров и в музикалния колеж „Кралица Елизабет” в Белгия  при Абдел Рахман. Лауреат е на междуродните конкурси в Сантандер, Испания, Флоренция и Камбре. През 2007 година печели втора награда на един от най-престижните конкурси - „Кралица Елизабет” в Брюксел. Географията на нейната кариера се простира от Европа до Япония, от Южна Корея до Нова Зеландия.

В предаването ще звучи музика на Шостакович, Моцарт, Бетовен, Хинастера, Шчедрин и Григ.

петък, 20 ноември от 23.00 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна