Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на ВКС призова за обективна проверка на записите "Янева-Ченалова"

Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова Висшия съдебен съвет да направи обективна проверка на изтеклите записи между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и бившата ѝ подчинена Румяна Ченалова. Ако се игнорира съдържанието, което е по-важно и което иска обществото, съответните въпроси ще останат без отговори, предупреди Панов. 

В резюме от записите става ясно, че в разгара на скандала "Червеи", заради който в момента Владимира Янева е подсъдима, тя разговаря с друга разследвана съдийка – Румяна Ченалова, за свои срещи и телефонни разговори с високопоставени лица в съдебната власт и в държавата, които се опитват да ѝ помогнат. От тези разговори популярност събра думата "опраскване", спомената от Янева по повод настояване на Бойко Борисов пред главния прокурор Янева непременно да бъде разследвана. Вчера Румяна Ченалова каза, че е чувала подобни факти от Янева за водени нейни разговори, но пък самата Янева чрез адвоката си отрече. 

ВСС днес трябва да разгледа предложението за уволнение на Ченалова като съдия от дисциплинарния състав, който гледаше нейни дела.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени