Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС на извънредно заседание за затягане на трансграничния контрол

| обновено на 20.11.15 в 11:51
Снимка: БГНЕС

Спешни полицейски мерки за трансграничен контрол на движението на терористите обсъждат на извънредно заседание министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС. От българска страна участват вицепремиерът Румяна Бъчварова и министър Христо Иванов.

Оперативни мерки за контрол на границите и следене на европейските джихадисти са част от обсъжданите теми, обяви на влизане министър Етиен Шнайдер от ротационното председателство на Съвета от Люксембург:

Вече не можем да правим разлика при проверките между европейски граждани и граждани на други страни. Трябва да следим хората, които влизат в ЕС, дори и да нямат конкретни планове за атентати.

Министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов допълни:

Абсолютно необходимо е в момента на гранично преминаване да се правят справки в информационната система на Шенген. Заедно с единния регистър на пътниците в самолетите, това е единствената възможност да установим маршрутите на терористите и да ги неутрализираме още преди те да действат.

Това искане за по-строг контрол би означавало граничите полицаи да правят редовни проверки в компютърните системи за криминално минало на всеки европеец, който идва от дестинация, считана за рискова. По данни на ЕК обаче справките в системата по външните граници на Шенген за пътуващи потенциални джихадисти с европейски паспорти са много малко и варират от 1,5 до 17%. Освен това държавите често въвеждат в базата данни твърде оскъдна информация защо лицето се издирва от властите.

Според вътрешния министър Бернар Казньов нито една европейска държава не е предупредила французите, че издирваният още преди 13 ноември терорист Абделхамид Абауд, сочен за организатор на атаките в Париж, е влязъл отново на шенгенска територия, връщайки се от Сирия. Едва 3 дни след атентатите Франция е получила потвърждение от разузнаване извън ЕС, че белгиецът Абауд по-рано е бил засечен в Гърция.

Друг атентатор, французинът Сами Амимур, който е бил с присъда за трафик на дрога, безпроблемно е заминал за Сирия, след което се е върнал незабелязан, за да участва в убийствата в Париж.

Сътрудничеството между разузнавателните служби ще бъде в дневния ред на вътрешните министри, чиято среща бе определена като оперативна от представителя на Люксембургското ротационно председателство посланик Кристиан Браун:

Много информация би могла да бъде споделена и много атентати биха могли да бъдат предотвратени, каза той.

Планира се подсилването на агенциите Европол и Евроюст, които да координират действията между службите на 28-те страни. Обменът на разузнаване обаче остава в компетенциите на националните държави.

Министерската среща ще поиска единен регистър на европейските граждани, които пътуват със самолети. Техните лични и банкови данни са нужни на правоохранителните органи за проверки в реално време. Системата съществува и в момента, но само за пътуващите извън ЕС, например до САЩ и Канада.

Законодателният проект буксува от 8 години поради опасенията на депутати от ЕП за злоупотреби с личната информация на гражданите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна