Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Колев: Предвидените пари за здраве ще ограничат достъпа до здравна помощ на най-бедните

От Националното сдружение на частните болници предупредиха, че  най-бедните слоеве от населението няма да могат да си позволят достъп до медицинска помощ през следващата година, ако Народното събрание приеме законопроекта за бюджет  на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2016 година.

От сдружението предлагат парламентът да задължи Касата да внесе чрез Министерски съвет нов законопроект, съобразен с Конституцията на страната ни.

Предвидените пари за здраве за следващата година са в размер на 3,6 милиарда лева, което е 4% от брутния вътрешен продукт, което според Иван Колев, член на Сдружението на частните болници, ще доведе до несъразмерно високи частни разходи и до ограничен достъп до здравна помощ:

Този заложен бюджет почти повтаря миналогодишния бюджет на Здравната каса - вървим отново към една наказателна акция срещу добрите и успешните, а търсим лимитирани, което е в ущърб на пациентите. Най-важното нещо е опитът за промяна на един закон чрез промяна на Закона за бюджета на НЗОК, което е абсолютно неприемливо и противоречи на всякакви добри практики.


Те се опитват да изкарат Лекарския съюз като организация, която да договаря условия с НЗОК през Закона за НЗОК, който е временен закон и да променят Закона за здравното осигуряване, подчерта Иван Колев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна