Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания опроверга, че ще замества Франция в Мали

Сорая Саенс де Сантамария
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария опроверга появили се вчера съобщения за възможност испански войски да сменят френските в мисията им в Мали и Централноафриканската република, пише в. "Ел Паис". В този контекст се беше изказал външният министър на страната Хосе Мануел Гарсия Маргайо в телевизионно интервю. Той беше допуснал тази възможност, ако Франция отправи такава молба с цел да пренасочи своите сили към Сирия, ако се получи международен мандат за това и ако идеята бъде одобрена от следващия испански парламент, който ще бъде избран на изборите на 20 декември.

След последвалата заложническа драма в Мали и след остра реакция от страна на испанската опозиция днес заместничката на испанския министър-председател подчерта:

Испания през цялото това време и по всички тези въпроси търси и ще търси максимална координация и максимално единство. Няма да влизам в детайли кой ще взима определени решения, защото не са поставени за обсъждане. Нито е отправяна молба, нито ни е правено предложение. Затова няма смисъл да си говорим с хипотези.

Испанското обществено мнение е крайно чувствително по темата за ангажиране на страната във военни мисии в чужбина след преживения ужас от големия атентат на мадридската гара "Аточа" на 11 март 2004 г., който се смята за отмъщение на ислямисти срещу испанската намеса в Ирак. Заради предизборната обстановка и нарасналата тревога покрай атентатите в Париж темата е особено деликатна за правителството в Мадрид.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени