Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център за ранна диагностика на онкозаболявания вече има в МБАЛ - Бургас

Център за ранна диагностика на онкологични заболявания е реализиран в Многопрофилната бургаска болница.  Доставено е ново модерно оборудване и е извършен ремонт на помещенията, където е то е инсталирано, както и в зоната на „топлата връзка“ на лечебното заведение. Дейностите са реализирани по проект по ОП „Регионално развитие 2007 -2013“, и е на стойност близо 5 млн. 300 хиляди лева.

„Сега болницата преминава на друго по - високо ниво. Предоставят се повече възможности за лечение, осигурява се по - високо качество на работа на лекарите за правене на по – добра медицина“, заяви зам. министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, който днес пристигна в Бургас за финалната пресконференция по проекта. Като най - важен резултат той посочи възможността пациентите от областите Бургас и Ямбол да имат достъп до модерна апаратура, която ще позволи ранната диагностика и последващата терапия при онкологичните заболявания. До сега, много от болните са избирали да отиват в Турция или в други държави за да се лекуват.

„Държавата и местната власт работят екипно за тази болница. Не трябва да се забравя, че това е болницата която поема най – много пациенти от Бургас и региона и има нужда от непрекъсната подкрепа. С този проект лечебното заведение направи скок в диагностичната си дейност и това е в полза както на лекарите, така и на жителите на областта“, каза зам. кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян.

На пресконференция присъстваха още:  директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров, изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев, зам.-областният управител Севдалина Турманова и началници на отделенията, където е внедрена апаратурата.

Проектът реализиран в бургаското лечебно заведение е част от първия голям инвестиционен проект в системата на здравеопазването, който се реализира в страната и е на стойност 147 милиона лева. Дейностите са приключили в Стара Загора, Сливен, Бургас, Смолян и Габрово, а до края на годината това ще се случи и в Монтана, Плевен, Русе и Велико Търново.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна